Ta med hunden ut

Det är viktigt för en hund att komma ut. Den trivs inte med att sitta inomhus hela dagen, utan behöver en rejäl promenad eller två. Det hjälper en del om du har trädgård där den kan vara lös, men det krävs mer än det. För hundar behöver inte bara uträtta sina behov. De mår också bra när de kan utforska världen runt omkring sig.

I naturen är det fullt av dofter som tilltalar en hund. Det är andra hundar som varit där, och djur av varierande storlek. Speciellt hanhundar, men även tikar, tycker om att markera sitt revir. Vilket ibland kan vara ett bildäck, eller kanske ett träd. Det här är vanligt, men du kan kontrollera det på olika sätt.

Sköt om din hund

De dagliga promenaderna är en del av vården när du har hund. Men det betyder inte att det är en börda. Husse och matte brukar trivas minst lika bra med att gå ut. För hundar är bra sällskap. Och om du gör promenaden lite intressant, pratar med hunden och visar den olika ställen, så är det troligt att du kan hindra den från att markera allt för många platser. Men det krävs mer när du har hund. Se lite närmare på ICA hundförsäkring.

För saker kan hända när du är ute. Det är inte ovanligt att jakthundar blir angripna eller skadade. En liten hund kan springa ut i trafiken, och är svår att se. Som tur är går det vanligtvis att göra något för att rädda hundarna, men det kan bli dyrt. Veterinärkostnaderna är inte att leka med, så en försäkring är verkligen på sin plats. Inspirerande artikel i Aftonbladet om pojken som kompletterade hundförsäkringen själv.

En ny familjemedlem

Det är alltså viktigt att tänka efter innan du skaffar hund. Livet med hund är underbart, du får en vän för livet. Men det är mycket jobb, och ibland också oro. Samtidigt kostar det pengar med allt en hund behöver. Vilket dock inte är någonting jämfört med glädjen av att ha hund. Allt fler väljer att skaffa hund.

Till en början är det ganska mycket jobb. Speciellt om du skaffar en liten valp som måste tränas upp. De kissar överallt och biter sönder saker, men det går att träna bort. Det finns många bra tips som kan rädda hemmet, och du kan med fördel boka in en dressyrkurs. Där handlar det inte bara om att sitta fint och vifta med tassarna. Framför allt får hunden lära sig att det är du som är flockens ledare. Det gör den lyckligare och livet blir enklare för hela familjen.

Hundar som får springa fritt

Det är viktigt för hundarna att ha lite utrymme för lek och träning. Ta gärna med dem till de stora hundparkerna som finns, eller låt dem springa fritt ute i skogen. Naturligtvis måste de först vara tränade, och det är inte alla tider på året som det är lagligt. Men principen är att hundar har mycket spring i benen.

Många familjer turas om att ta ut hunden. För de måste få uträtta sina behov flera gånger om dagen, och förtjänar mer än en promenad. Men sedan har du de lite större utflykterna som du kan boka in under veckans lopp. Hunden vet direkt när det är dags för äventyr, de blir ivriga som ett litet barn när de ser husse och matte ta fram kängorna.

Skydda din hund på alla sätt

Som hundägare har du ett stort ansvar. Dels för kost och logi, så att säga. En del hundar har känslig mage och kan bara äta vissa saker. Informera dig om vad som gäller för din speciella ras och var uppmärksam om du ser att hunden inte mår bra. En hundförsäkring kan göra det lättare för dig att täcka alla kostnaderna om den skulle bli sjuk eller vara med om en olycka. Men även här finns det flera att välja mellan, så ta dig tid att kontrollera vilken som är bäst.

Sedan är det alltså de där promenaderna och den friska luften som är så viktig. Och som är bra för både dig och hunden. Det är roligt att vara utomhus och se hur intresserad hunden är av allting. Det öppnar vyer för dig som du aldrig tänkt på tidigare. Samtidigt får ni båda två den så viktiga motionen. Bättre kan det inte bli.