Investmentbolag

Själva ordet investmentbolag syftar på bolag som investerar i andra bolag. Vilken sorts bolag det investeras i varierar med de olika investmentbolagen. Enkelt förklarat får den som investerar i ett investmentbolag flera bolag i samma köp.

Utöver att ha aktieinnehav i andra bolag, kan investmentbolag också engagera sig i bolagsköp, samt försäljningar och finansieringsfrågor. Det är ett sätt för investmentbolaget att få inflytande över bolagen i portföljen och kunna påverka utvecklingen av dessa. Investmentbolag är också befriade från en del skatter, men måste då uppfylla särskilda krav på lämnad utdelning.

Olika investmentbolag

Ett investmentbolags affärsidé är att köpa in sig i andra bolag, helt eller delvis, genom att köpa aktier i bolaget. En del av dem vill skapa bästa möjliga substansvärde för sina aktieägare, medan andra har specialiserat sig på att kontrollera andra bolag. Det finns många olika investmentbolag, både inhemska och utländska. Den som vill ge sig in i aktiemarknaden gör klokt i att läsa på lite om de olika bolagen. Oavsett vilket bolag som känns intressant kan det vara bra att känna till att investmentbolag sällan är kursraketer, utan här är det fråga om långsiktiga investeringar. När du köper en aktie i ett investmentbolag, handlar du med substansrabatt. Det betyder att du köper aktierna i bolaget till ett rabatterat pris, till skillnad mot om du skulle ha handlat dessa aktier var för sig på börsen. Nedan följer lite kort information av ett axplock inhemska investmentbolag.

Investor: Det mest kända investmentbolaget torde vara Investor. Bolaget grundades redan år 1916 och har Wallenbergstiftelserna som huvudägare. De handlar mestadels med inhemska röststarka aktier och äger innehav i bland annat Atlas Copco, Ericsson, ABB och Mölnlycke.

Öresund: Det här investmentbolaget ägs av familjen Mats Qviberg. Bolaget börsnoterades 1962. Öresund äger aktier i bland annat Bilia, Teliasonera, Fabege och SEB.

Latour: Investmentbolaget grundades år 1985 och dess största aktieägare är familjen Douglas. Latour har aktier i bland annat Assa Abloy, Securitas, Sweco och Fagerhult.

Kinnevik: Det här bolaget har investeringar i företag som Zalando, Bayport, Tele2 och Mathem.se och grundades år 1936 av familjerna Stenbeck, Klingspor och von Horn.

Industrivärden: Det här bolaget äger aktier i bland annat Sandvik, Skanska, Handelsbanken, Volvo och Essity. Bolaget grundades år 1944 och har många delägare. Störst innehav har Fredrik Lundberg genom Lundbergföretagen, som kontrollerar ca 17 % av Industrivärden.

Lundbergföretagen: Detta investmentbolag har innehav i bland annat Hufvudstaden, Indutrade, Holmen, Handelsbanken, Lundbergs fastigheter, Sandvik och, som ovan nämnts, Industrivärden. Det grundades år 1944 av L E Lundberg.

Ratos: Investmentbolaget Ratos grundades år 1934 av Ragnar och Torsten Söderberg. Namnet Ratos är en akronym, bildat av de två första bokstäverna i brödernas namn, samt S för Söderberg. Ratos affärsidé handlar om att investera i mestadels onoterade företag, för att utveckla dessa. Ratos har aktier i bland annat Plantasjen, Bisnode och Speed.

Utöver ovanstående svenska investmentbolag finns många fler. Det finns också många utländska investmentbolag. Ett amerikanskt sådant är det välkända Berkshire Hathaway som leds av bland annat Warren Buffet, med bland annat Coca-Cola och Apple som innehav.