Är du intresserad av att spara och investera? Kanske är du nyfiken på att börja med aktier och fonder? Då har du med största sannolikhet redan hört talas om Avanza – en av de mest välkända, digitala pionjärerna på den svenska bankmarknaden.
I dagsläget är vi många som delar börsintresset och gillar att diskutera kursutvecklingen för våra favoritaktier. Dagligen loggar vi in på våra depåer och allting sker snabbt och smidigt via mobilappen från din bank. Ingenting konstigt med det, kanske du tycker, men faktum kvarstår att 1999 när Avanza grundades var det fortfarande förunnat få privatpersoner att kunna investera på börsen. Tekniken fanns helt enkelt inte på plats så för att ge sig ut på marknaden som privatperson var du alltså mer eller mindre tvungen att gå via en mäklare.
Avanza – en historisk tillbakablick
För att bättre förstå samtiden vi lever i just nu och teknikutvecklingen som faktiskt skett och möjliggjort dagens digitala lösningar kan det vara på sin plats att göra en kort historisk tillbakablick. Avanza ville skapa förändring på riktigt och affärsidén var lika enkel som genial: digital aktiehandel – för privatpersoner och till ett rimligt pris.
Tidpunkten för lansering kunde knappast ha varit mer gynnsam; den svenska IT-boomen var nämligen på väg mot så kallad ”all time high” och få förutsåg ännu dotcom-bubblan som så småningom skulle lägga sordin på börsfesten.
Tack vare att man var bland de första aktörerna att kunna erbjuda aktiehandel till privatpersoner kom Avanza att spela en tongivande roll i den demokratisering av aktiehandeln som skett på den svenska marknaden.
En digital favorit bland småspararna
Avanza bedriver fortsatt primärt bankverksamhet, men inom koncernen ingår även välkända varumärken och dotterbolag som exempelvis Avanza fonder, Avanza pension och ekonomisajten Placera.se, som fokuserar på börsnyheter. Avanza har genom åren hållit ett tydligt fokus på att erbjuda kostnadseffektiva lösningar, vilket troligtvis bidragit till att banken idag ofta är att betrakta som förstahandsvalet när framför allt småsparare vill komma igång med aktier eller fonder.
Avanza har inga fysiska kontor utan all verksamhet bedrivs helt digitalt. I dagsläget har banken drygt 1 140 000 kunder. Avanza har inte bara gjort sig kända för kostnadseffektiva lösningar, utan var även tidigt ute och nosade på nya och innovativa pr- och kommunikationskanaler som skulle nå ut brett. Avanzas forne sparekonom Claes Hemberg är exempelvis numera ett känt ansikte för många svenskar efter att under många års tid stått på barrikaderna för privatspararna och debatterat allt från aktier till bolån och ny lagstiftning.
Bolagsstyrning
Den största ägaren är Sven Hagströmer, som via en kombination av privat ägande samt ägande via investmentbolaget Creades kontrollerar över 20 procent av aktiekapitalet. Sven Hagströmer är inte bara storägare utan även synnerligen aktivt involverad i bolagsstyrningen i rollen som styrelseordförande för Avanza. Vd för Avanza sedan 2017 är Rikard Josefson, som i sin tur har bakgrund från banksektor bland annat från rollen som vd på Länsförsäkringar.
Bland de övriga majoritetsägarna finns framför all det institutionella kapitalet, bland annat representerat av utländska kapitalförvaltare som T.Rowe Price, M&G Investments och Vanguard. Även aktörer som Norges bank och Fjärde AP-fonden har investerat i Avanza.